4 sierpień 2014

Co jeść, żeby obniżyć poziom „złego” cholesterolu?

zdjęcie: Co jeść, żeby obniżyć poziom „złego” cholesterolu? / fot. pixabay
Dieta wprawdzie nie ma możliwości leczenia poważnych schorzeń, jednak dzięki niej można im w dużej mierze zapobiegać. Prawidłowo skomponowane posiłki mogą między innymi wpływać na poziom cholesterolu we krwi, a tym samym na zdrowie serca i układu krwionośnego.

Mówi się, że cholesterol w nadmiarze jest niekorzystny dla człowieka. To jednak tylko połowiczna prawda, ponieważ warto pamiętać o tym, że cholesterol dzieli się na dwie postaci – to LDL, czyli cholesterol o niskiej gęstości nazywany też beta-lipoproteiną, który określany jest mianem „złego” cholesterolu, a także cholesterol HDL, czyli „dobry”, który ma przeciwstawne właściwości do „złego” i obniża jego negatywne skutki.

 

Gdy w organizmie znajduje się w nadmiarze cholesterol LDL, wtedy sprzyja on zatykaniu naczyń krwionośnych, powodując choroby serca, w tym miażdżycę. Dodatkowo przyspiesza rozwój cukrzycy oraz kamieni żółciowych. O tym, jaki poziom „złego” i „dobrego” cholesterolu człowiek ma w organizmie, decyduje w szczególności dieta. Sama dobrze skomponowana dieta jest w stanie spowodować obniżenie się poziomu cholesterolu LDL nawet o 15 procent!

 

Co sprzyja „złemu” cholesterolowi?

Najważniejszymi wrogami diety na zdrowe serce są produkty odzwierzęce, w tym tłuszcze i mięsa. Najlepiej ograniczyć spożywanie masła, tłustego mięsa, wędlin, produktów wysokoprzetworzonych i bogatych w tłuszcze trans, na przykład ciasteczek, słodkiego pieczywa, ciast. Także warto zrezygnować z tłustych produktów mlecznych oraz jajek i alkoholu.

 

Co jeść, aby obniżyć „zły” cholesterol?

Dieta sprzyjająca zdrowiu serca jest oparta głównie na produktach roślinnych, bogatych w błonnik oraz w wartościowe witaminy i minerały. Podwyższony cholesterol można zniwelować przez wprowadzenie do diety tłuszczów roślinnych wielonienasyconych, na przykład oleju lnianego, rzepakowego, oliwy z oliwek z tłoczenia na zimno. Można zakupić specjalne tłuszcze, na przykład margaryny bogate w sterole roślinne. Warto też włączyć do diety owoce i warzywa, chude produkty mleczne – półtłuste i chude białe sery, jogurty. Mięso, zwłaszcza czerwone, warto zastępować rybami, chudym indykiem lub kurczakiem. Gdy chodzi o alkohol, lepiej zrezygnować z piw, słodkich nalewek i wódek na rzecz wina.

 

Warto też zmienić sposób przyrządzania potraw – zamiast smażenia z dużą ilością tłuszczu lepiej wybrać gotowanie na parze, duszenie, grillowanie, pieczenie w folii w piekarniku. 

 

Zatem odpowiednia dieta jest w stanie skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. Jest dobra nie tylko dla osób z nadmiarem „złego” cholesterolu, ale również dla każdego, kto chciałby cieszyć się zdrowiem i witalnością na lata!

PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Gliwice
2.5°C
wschód słońca: 05:28
zachód słońca: 19:57
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Gliwicach

kiedy
2024-04-26 19:30
miejsce
Restauracja Dworek pod Platanem,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-27 19:00
miejsce
Centrum Kultury Studenckiej...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-27 19:00
miejsce
Dom Kultury Knurów-Szczygłowice,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-05-08 17:30
miejsce
Kino Studyjne AMOK, Gliwice,...
wstęp biletowany