Zapasy na zimę i nie tylko
Ogórki kiszone - zapasy na zimę i nie tylko
Ogórek ogórek ogórek,
zielony ma garniturek,
i czapkę i sandały,
zielony zielony jest cały.
REKLAMA
Kto z nas nie lubi pochrupać ogórków kiszonych np. do obiadu? A może wolicie je w postaci krojonej, w sam raz na poranne kanapkowe śniadanie? Ile smaków tyle opinii.
Można pokusić się o stwierdzenie, że kiszenie ogórków stało się w naszych czasach rytuałem. Ogórkową zaprawę planujemy w pojedynkę lub czasami również całymi rodzinami. Dzieci chętnie pomagają doskonale się przy tym bawiąc.
Ciekawostka
Oprócz pysznego smaku, niewielu z nas wie, że kiszone ogórki są bardzo zdrowe. Te znane człowiekowi od 5000 lat (prawdopodobnie rodzinnym krajem ogórka są Indie) kwaszone warzywa bogate są w wartości odżywcze ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Poza tym pomagają organizmowi lepiej przyswajać potrawy. Pomocne są również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Polska kuchnia
Większość z nas przyzna, że najlepsze przepisy na kiszone ogórki zostawiły po sobie nasze babcie. Specjalnie dla Was prezentujemy jeden z nich.
Ogórki kwaszone w słojach babci Marty
Potrzebne:
- ogórki gruntowe małe – około 3 kg (w zależności od ilości przygotowanych słoików)
- 3 główki czosnku
- pęczek chrzanu
- koperek świeży
- sól
Na 1 słoik
Ogórki przekładamy 3 przekrojonymi na pół ząbkami czosnku oraz 4 mniejszymi, również przekrojonymi, korzeniami chrzanu (można dodać więcej dla uzyskania ostrzejszego smaku). Dodajemy parę gałązek koperku.
Całość zalewamy wcześniej zagotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem soli (2 płaskie łyżki na litr wody).
Słoje zamknąć, jak do wekowania i odstawić na ok. 4 dni. Stopień ukiszenia poznać możemy po „zmętnieniu” wody ogórkowej.
Gotowe!
A my życzymy Wam smacznego!
Jeżeli jesteście w posiadaniu ciekawego przepisu i chcielibyście się nim podzielić z innymi piszcie na adres: redakcja@twoje-miasto.pl
Ewel
Można pokusić się o stwierdzenie, że kiszenie ogórków stało się w naszych czasach rytuałem. Ogórkową zaprawę planujemy w pojedynkę lub czasami również całymi rodzinami. Dzieci chętnie pomagają doskonale się przy tym bawiąc.
Ciekawostka
Oprócz pysznego smaku, niewielu z nas wie, że kiszone ogórki są bardzo zdrowe. Te znane człowiekowi od 5000 lat (prawdopodobnie rodzinnym krajem ogórka są Indie) kwaszone warzywa bogate są w wartości odżywcze ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Poza tym pomagają organizmowi lepiej przyswajać potrawy. Pomocne są również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Polska kuchnia
Większość z nas przyzna, że najlepsze przepisy na kiszone ogórki zostawiły po sobie nasze babcie. Specjalnie dla Was prezentujemy jeden z nich.
Ogórki kwaszone w słojach babci Marty
Potrzebne:
- ogórki gruntowe małe – około 3 kg (w zależności od ilości przygotowanych słoików)
- 3 główki czosnku
- pęczek chrzanu
- koperek świeży
- sól
Na 1 słoik
Ogórki przekładamy 3 przekrojonymi na pół ząbkami czosnku oraz 4 mniejszymi, również przekrojonymi, korzeniami chrzanu (można dodać więcej dla uzyskania ostrzejszego smaku). Dodajemy parę gałązek koperku.
Całość zalewamy wcześniej zagotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem soli (2 płaskie łyżki na litr wody).
Słoje zamknąć, jak do wekowania i odstawić na ok. 4 dni. Stopień ukiszenia poznać możemy po „zmętnieniu” wody ogórkowej.
Gotowe!
A my życzymy Wam smacznego!
Jeżeli jesteście w posiadaniu ciekawego przepisu i chcielibyście się nim podzielić z innymi piszcie na adres: redakcja@twoje-miasto.pl
Ewel
PRZECZYTAJ JESZCZE